Baksidan Av Digitalisering Av Musik Och Film

Samhället har tagit ett stort steg till att bli digitaliserat i med den rådande teknologiska utvecklingen som vi har sett de senaste åren. Detta möjliggör så att vi kan tillexempel internetshoppa, utföra våra bankärenden eller spela casinospel via internet. Vi har också sett att det blivit en allt större trend att digitalisera både film och musik så att en större population får tillgång till dessa på samma gång och tillåter skaparna att bygga upp en större hype kring dessa släpp.

 

Även om detta har gjort så att kunderna blivit gladare och mer benägna att uppskatta denna digitalisering så har vi sett att det påverkat både oss och alla inblandande bakom musiken och filmerna.

 

Den sociala aspekten har suddats ut

I med att vi kunder vant oss vid att ha tillgång till alla stora filmer och musik när vi än så behagar så har det ändrat vårt beteende gällande den sociala aspekten. Innan så var man tvungen att tillexempel gå på bio för att se de största filmerna eller så var man tvungen att gå till en fysisk musikaffär för att provlyssna de senaste albumen för att se om de var värda att införskaffa sig. Dessa aktiviteter tog man sig tiden att utföra med sina vänner och det blev en väldigt gemytlig tillställning där man diskuterade filmen eller musiken både på förhand och i efterhand.

 

Istället så ser vi oss sitta ner själva och titta på samma filmer för att sedan diskutera dem genom social media, vilket inte uppfyller samma funktion. Det ska även sägas att effekten av digitalisering inte har påverkat musiken lika mycket som filmen gällande den sociala aspekten, men den är värd att nämnas.

 

Svenska filmer och artister förlorar pengar

Om vi istället väljer att rikta blicken mot de som skapar musiken och filmerna så kan vi se att de drabbats hårt. Detta är för att allt fler människor väljer att strömma musiken genom olika musikapplikationer, så som Spotify eller Pandora, och att allt fler väljer att spela upp filmerna på internet.

 

Artisterna som gör sina låtar tillgängliga genom musikapplikationer får en kompensation för varje gång deras låt blir strömmad, men denna kompensationen är så pass liten så det knappt märks (förutom om man är en världsartist med miljontals strömningar per dag). Detta har gjort så att många artister höjt sina röster för att kunderna bör köpa deras album om de gillar låtarna, för annars är det svårt att motivera sig att hålla igång med musiken.

 

Även filmerna har vi sett fått ta sig en stor smäll gällande kompensation. I med att vi kan se filmerna när vi än behagar så kan vi också se att biosalongerna tappar besökare för varje år som går. Detta är för att man kan få en snarliknande upplevelse hemma och att man inte riktigt har intresset över att gå på bio. Detta gör att de som skapar filmerna blir tvungna att låta sina produktioner gå över till strömningstjänsterna och får en mindre kompensation för att göra detta.

 

Ett samarbete kan gynna alla

Det har pratats om att man kan inleda ett samarbete mellan strömningstjänsterna av filmer och biosalongerna genom att erbjuda rabatterade biobiljetter till nysläppta filmer. Detta kan leda till att filmskaparna får en skälig kompensation för sina skapelser samt att de får chansen att visa upp dem på bästa möjliga sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *