Svensk digital kultur, musik och film

Varmt välkommen till en sajt som är dedikerad till den digitala kulturen i Sverige. Här kommer du kunna läsa flertalet artiklar som handlar om den digitala tidsåldern, vad den har haft och vad den har för effekt på det svenska samhället och dess kultur idag. Vi kommer gå igenom ämnen som handlar om filmindustrin och musikindustrin och hur den digitala utvecklingen har påverkat dessa två branscher både internationellt och inom Sverige. Du kommer även kunna läsa om olika digitala teknologier och hur de har uppkommit, samt dess effekter på vårt moderna samhälle. Här hittar du helt enkelt en samling riktigt bra artiklar kring den digitala utvecklingen i Sverige. Vi lever nämligen i en tid som är fylld av teknologi och nya former av detta introduceras ständigt i våra liv.

Det finns vissa branscher som har fått lida mer än andra när det kommer till den digitala utvecklingen i samhället. I och med att internetuppkopplingen tågade in i våra liv öppnades nya möjligheter upp till att få tag på musik och film utan att behöva spendera en förmögenhet på dem. Det skapades en trend i att ladda ner dessa båda medium olagligt via internet och olika fildelningssajter ploppade upp på flera håll ute på webben. Det här ledde tyvärr till att bland annat artisterna som arbetat hårt för att ge ut sin musik nu gick miste om en stor del av sin ersättning. Det blev helt plötsligt mycket svårt att övertyga konsumenterna att sluta fildela och istället köpa musik och film på det sätt som vi tidigare hade gjort.

Filmindustrin

Även produktionsbolagen och andra bolag involverade i filmindustrin började ta förluster när människor hellre valde att ladda ner sina favoritfilmer än att köpa, hyra och gå på bio. Det blev dock en chock för underhållningsbranschen när digitalisering allt mer tog över våra liv och sättet att konsumera underhållning på förändrades drastiskt. Människor slutade i stor utsträckning att gå på bio och många biografer runt om i Sverige tvingades lägga ner verksamheten. Det började efter hand dyka upp lagar som skulle förbjuda konsumenterna från att ladda ner och fildela film olagligt via nätet. Det fanns dock, och finns fortfarande, en del svårigheter med att komma åt de som ägnar sig åt detta. Nu har även marknaden förändrats från att handla om nedladdning till att handla om streaming där du inte sparar filer på din dator, telefon eller surfplatta.

Musikindustrin

De som protesterade mest mot fildelning och olaglig nedladdning var nog ändå artisterna som verkligen kunde känna av en stor skillnad i sina intäkter. Det började bli mer lönsamt att turnera och uppträda live än att sälja skivor. Nästan alla Sveriges skivbutiker tvingades stänga ner. I och med att Spotify grundades år 2006 började det sakta att skapas en laglig plattform där artisterna fortfarande kunde få ta del av den inkomst de hade rätt till. Detta skulle dock ske digitalt genom streamad media. Dock är intäkterna inte alls i samma skala som de en gång var när skivindustrin var som störst. Nu får artisterna en stor del av sina intäkter genom olika samarbeten och marknadsföring av produkter istället. Digitaliseringen går hand i hand med den ökande konsumtionen som har blivit en stor del av vårt samhälle.

Framtiden

Sverige är ett av de länder som är ledande inom den digitala tekniken. Vi vill gärna ligga i framkant och vara en del av det senaste på marknaden. Vi lever våra liv uppkopplade mot olika former av digitala plattformar vare sig det handlar om banker, musik, film, TV eller sociala medier. Det gäller för alla olika branscher att hänga med i denna utveckling, annars tappas kunder väldigt snabbt. Vi svenskar har ganska höga krav på hur en hemsida eller en app ska se ut och fungera. Om det är för krångligt lägger vi ner projektet och byter till något som fungerar bättre. Det är en ständig dragkamp om kunderna på den digitala marknaden idag. Ibland är det även viktig som människa att stanna upp och andas lite och koppla bort allt det digitala för en stund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *