Spotify och dess popularitet i Sverige

Musikbranschen har fått anpassa sig till nya tider och Spotify är en av tjänsterna som är allra populärast i Sverige idag. Tack vare att våra bredbandsuppkopplingar blivit allt snabbare så har tillgängligheten till musik blivit något som användare länge önskat sig. Många internetanvändare valde i tidigt skede att piratkopiera musik på internet, men tack vare att strömmande tjänster lanserades kunde svenskar runtom i landet betala en billig peng för en stor mängd innehåll. Du kan idag hitta nästan alla de största artisterna på Spotify, med några enstaka undantag. Ett band som länge motsatte sig för strömmande tjänster var Metallica och användare av Spotify kunde enbart lyssna på coverlåtar av detta populära band.

Det har inte varit enbart guld och gröna skogar för artisterna heller och tack vare att tjänster som Spotify börjat dominera nätbaserat innehåll av strömmande musik har många artister tappat intäkter. En artist som samarbetar med Spotify får ersättning, men den baseras på lyssningar och är inte särskilt hög jämfört med hur det såg ut förr i tiden. Innan strömmande musik blev stort använde vi cd-skivor och dessa kunde artisterna dra in mycket pengar med tack vare priset av skivan. Nu har de istället blivit tvungna att anpassa sig till en ny digital tidsålder och de som inte hänger med i svängarna kommer tyvärr inte att lyckas.

Hur har Spotify påverkat svenska artister?

Många artister har valt att satsa mer på internetbaserad shopping som klädesplagg, accessoarer och annat. Detta för att få intäkter på annat sätt och det är även flera artister som valt att satsa mer på liveuppträdanden för att gå runt. Det går fortfarande att spela på olika platser och begära pengar för ett uppträdande som sker live och om artisten eller bandet är villiga att göra mer spelningar så kan de få in mer pengar den vägen. Spotify betalar dock artisterna för deras innehåll och på senare tid har de även gått ut med att ge musiker möjlighet att ladda upp sitt innehåll direkt, utan inblandning av musikindustrin.

Nytänkande tjänster via Spotify

När det gäller möjlighet att kringgå skivbolag och jättar inom musikbranschen har det också skapats en klyfta mellan Spotify och musikindustrin. Vissa ser det som en nödvändig förändring för att artisten ska få behålla alla sina intäkter, medan andra anser att det skapar en dominans och konkurrensen försvinner. Hur vi än vrider och vänder på det är det nya tider vi lever i och den digitala tidsåldern har aldrig varit lika påträffande som idag. Vi strömmar vårt innehåll när det gäller de mesta och fördelarna är att det inte krävs lagring av data, kostnaderna blir lägre för användarna, samt att tillgängligheten blivit större än någonsin. Idag kan du hitta nästan vilket band som helst på Spotify.

Fördelar och nackdelar med Spotify

Spotify har gett möjlighet till svenskar att upptäcka flera internationella band som de aldrig hört talas om tidigare och det har gett artister enklare sätt in i musikbranschen. Något som däremot kan ses som en nackdel är att det har skapat stora klyftor mellan skivbolagen och strömmande medietjänster och i vissa fall även artister som förlorat intäkter. På ett sätt är de dock nödvändigt med förändring och med tanke på hur vårt samhälle förändras är det bara en tidsfråga innan traditionella skivbolag dör ut eller måste anpassa sig till nya tider. Spotify har verkligen rört om i grytan och deras tjänst är enkel, smidig och lättanvänd för användarna.

Sammanfattning

Spotify är en strömmande musiktjänst som du kan använda i mobiltelefonen, datorn eller surfplattan. De har blivit otroligt stora på väldigt kort tid och även om de har skapat mycket irritation från skivbolag och enskilda artister, så är de ett nödvändigt steg för att gå vidare in i en digital tidsålder. Nästan ingen köper cd-skivor längre och tillgängligheten av musik har aldrig varit bättre än idag. Spotify har öppnat upp nya sätt att lyssna på musik och de har även planer på att hjälpa individuella artister att lägga upp sitt innehåll exklusivt via deras tjänst. Detta för att kringgå skivbolag och för att artisten ska få behålla mer av intäkterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *