Populära teknologier inom digital kultur i Sverige

När det rör sig om digitalt innehåll ligger Sverige verkligen i framkant. En av anledningarna är att det faktiskt var två svenskar som skapade det populära musikprogrammet Spotify. Denna tjänst levererar streamad musik direkt i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. För en billig peng kan du köpa ett abonnemang som ger dig tillgång till musiken även när du inte är uppkopplad till internet och du kan på så sätt njuta av musik även på flyget eller ute i naturen. Det har blivit allt mer populärt att använda streamingtjänster och idag hittar vi exempelvis iTunes, Amazon Prime, Netflix, Soundcloud, HBO och många fler tjänster som erbjuder innehåll digitalt.

Den digitala kulturen är något som har satt en prägel på hur vårt digitala samhälle konsumerar musik och film och det har även tvingat musikindustrin och filmbranschen att ändra på sitt sätt att erbjuda innehåll. Artisterna har också blivit tvungna att anpassa sig och de traditionella skivbolagen finns inte kvar i samma utsträckning som förut. Det finns inte heller fysiska CD-skivor eller kassetter att köpa idag som det gjorde förr och numera samlar entusiaster dem främst av nostalgiska skäl. Allt innehåll går att få tag digitalt idag och det enda du behöver är en internetuppkoppling och ett abonnemang hos någon av tjänsterna. På så sätt kan du lyssna på musik och titta på film när du vill.

Vilken sorts innehåll finns fortfarande kvar fysiskt?

Det enda som egentligen lever kvar är biograferna och blurayskivorna. Att bion har överlevt beror mycket på själva bioupplevelsen. Även om storfilmer fortfarande har premiär på biograferna i Sverige dröjer det oftast inte länge innan de lanseras som digitala utgåvor i HD-kvalitet. Samlare köper även fysiska blurayskivor för att arkivera sina favoritfilmer i hemmet men även detta riskerar snart att bli ett minne blott. Tack vare att allt innehåll blir digitalt och lättillgängligt finns det inte längre ett behov av fysiska alternativ. Detta leder oss dock mot ett samhälle som på vissa sätt blir mer sårbart. Digitala kopior kan vara svåra att återskapa vid strömförlust eller naturkatastrofer.

Digital kultur

Barn som växer upp idag har ingen aning om hur det var bara för några decennier sedan och de blir vana vid att få allt serverat via sina mobiltelefoner eller surfplattor. Filmer, TV-serier och musik finns tillgängligt direkt och de behöver inte köpa fysiska skivor eller ta sig någonstans för att se på en film. Det finns både för- och nackdelar med ett sådant samhälle och det kan skapa utanförskap eftersom kontakten sker virtuellt snarare än fysiskt. Några exempel på populära sociala nätverk idag är exempelvis Facebook, Instagram och Twitter. Det går även att spela spel digitalt via mobila enheter och detta är också en del av den digitala kulturen idag.

De mest populära digitala teknologierna i Sverige

Vi svenskar använder sociala medier flitigt och de allra flesta teknologierna handlar om sociala medieplattformar och appar. Dessa kan laddas ned till mobila enheter och användas var du än befinner dig. De mest populära idag heter Snapchat, Instagram, Facebook och Twitch. Den sistnämnda erbjuder ett sätt att följa datorspelare och konsolspelare på men fungerar även som ett socialt nätverk eftersom det går att skicka meddelanden mellan användare. Det går även att interagera med den som streamar sitt spel via Twitch. På så vis har man nått en helt ny nivå av interaktivitet. Sociala medier utnyttjas flitigt även för köp och sälj, anordnande av träffar samt olika grupper för likasinnade.

Sammanfattning

Den digitala kulturen är oerhört populär i Sverige och svenskar är flitigare än någonsin när det gäller streamat innehåll, sociala medier och även spel på nätet. Populära tjänster som Spotify, Netflix och iTunes har tagit stor plats i det digitala samhället men även i våra personliga liv. Vardagen har blivit allt mer digital och ibland kan det kännas som att det blir lite för mycket. Det kan vara skönt att ta en promenad utan att ta med sig någon slags teknologi och bara andas – det är aldrig fel att njuta lite av naturen då och då. Samtidigt befinner vi oss i en ny tidsålder som vi får vänja oss vid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *