Netflix och populariteten av strömmande media i Sverige

Netflix var en av anledningarna varför butikskedjor som hyrde filmer lade ner sin verksamhet runtom i landet och många av dem var tvungna att försöka rikta in sig på andra saker som godis eller snacks. Tack vare att strömmande media är lättillgängligt i alla hem som är uppkopplade till internet finns Netflix redan i de flesta hemmen. Du kan hitta det i smarta TV apparater eller till och med i spelkonsoler som Playstation och Xbox. Netflix fungerar på smartphones, surfplattor, datorer och TV apparater och det kostar bara någon hundralapp i månaden. Det blir inte mycket enklare än så och den enda kritiken är egentligen mängden av innehåll.

Netflix ser lite olika ut beroende på var du använder det och detta resulterar i att populära tv-serier och filmer eventuellt inte syns i det svenska utbudet. Detta är något som många användare har varit besvikna på, men över lag finns det inte mycket att klaga över. Innehållet uppdateras kontinuerligt och det finns alltid något att se på. Begrepp som “bingewatching” har blivit populära tack vare Netflix och det går ut på att du tittar på en tv-serie från början till slut, eller i alla fall flera avsnitt på raken. Netflix försöker dock att få användarna att reagera på hur mycket innehåll de konsumerar genom olika notiser.

Varför är Netflix så populärt i Sverige?

Den största anledningen är att det är enkelt och lättillgängligt. Du behöver bara vara uppkopplad till internet och sedan sköter tjänsten resten. Du kan titta på program även när du befinner dig på språng, eller när du reser längre sträckor. Det enda du bör tänka på är att din mobildata förbrukas när du strömmar innehållet och då kan det vara smart att ställa in Netflix att inte strömma HD-upplöst material. En ytterligare anledning till varför Netflix blivit så populärt är att vi i Sverige följer trender som USA sätter och tack vare att Netflix slog igenom där så dröjde det inte länge innan alla ville ha tjänsten även i Sverige.

Framtiden för Netflix

Framtidsmässigt ser det väldigt ljust ut för strömmande tjänster överlag och Netflix har redan lyckats att etablera sig som en av de ledande tjänsterna. Många exklusiva evenemang som ståuppkomik av kända stjärnor har lanserats via Netflix och du hittar bland annat flera delar av den berömde komikern Dave Chapelle hos tjänsten. Annat originalinnehåll som släpps i samarbete med Netflix är exempelvis den oerhört populära tv-serien Stranger Things, eller varför inte tv-serier som Archer eller Sense8. Tillgängligheten, tjänstens felfria system, smidiga bläddringsfunktion samt mängden unikt innehåll har skapat en tjänst som har kommit för att stanna. Framtiden är redan här när det gäller strömmande medietjänster som Netflix.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna gäller unikt innehåll, snabba laddningstider, mängden filmer och tv-serier, samt tillgänglighet på flera olika enheter. Nackdelarna rör snarare innehållet än tjänsten och tjänsten har fått kritik för att de har ett större utbud i länder som USA, men det är inte så konstigt med tanke på att de är störst där. Vissa användare har kritiserat tjänsten för att inte lansera mer innehåll inom rimlig tid, eller avsaknaden av innehåll. Det kan exempelvis finnas en del av en filmserie, men inte en annan. Dessa saker skapar frustration hos användarna, men i slutändan handlar det om väldigt lite pengar för otroligt mycket innehåll. Det är svårt att kritisera en tjänst som erbjuder så mycket för så lite.

Sammanfattning

Netflix har kommit för att stanna i Sverige och den är en del av anledningarna till varför videobutiker sakta men säkert har försvunnit. Filmbranschen har fått anpassa sig efter strömmade tjänster som blivit allt mer populära och nu talar vi snarare om exklusiva filmsläpp. Vissa filmer kan endast hittas via Netflix och samma sak gäller tv-serier. Detta är det nya sättet att se på digitalt innehåll idag och tillsammans med strömmande musiktjänster så kompletterar tjänster som Netflix väldigt väl. Svenskar tycker om sitt fredagsmys och då passar tjänster som Netflix utmärkt i tv-soffan. Om du inte redan har skaffat Netflix så är det nog hög tid att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *