Hur digital kultur har påverkat filmindustrin i Sverige

Det är en ny tidsålder vi lever i idag och detta tar sig uttryck på flera sätt. Det finns flertalet tjänster som erbjuder hyrfilmer på nätet och även plattformar som HBO, Netflix och Viaplay som ger dig möjligheten att se allt innehåll för en viss summa. Exklusivt innehåll är också något som alla tjänster försöker erbjuda för att locka nya kunder och det är inte ovanligt att tjänster som Netflix erbjuder gratismånader för att prova på deras tjänst. Det går även att använda surfplattor, mobiltelefoner eller bärbara datorer uppkopplade till TV:n för att använda de olika tjänsterna. Vissa TV-apparater har dessutom ofta Netflix inbyggt och samma sak gäller för spelkonsoler som Playstation eller Xbox.

Det ska inte ta tid att ta del av innehåll idag. Detta är anledningen till varför de nya streamade filmtjänsterna har blivit så populära. Vi svenskar går fortfarande på bio men inte alls i samma utsträckning som förut. Det handlar snarare om bioupplevelsen idag än att ta del av filmen i sig, även om stora filmer fortfarande har premiär på bio. Exklusiva filmsläpp som produceras i samarbete med streamade medietjänster har blivit det nya och populära sättet att konsumera film och TV-serier på. Tack vare att budgeten oftast är väldigt stor kan de bästa TV-serierna bli lika bra som filmerna. Ett exempel på detta är Game of Thrones.

Vad gör filmbranschen för att hålla sig relevant?

Detta är en utmärkt fråga som många ställer sig idag och det finns faktiskt en hel del som filmbranschen försöker göra för att locka fler besökare till biografer. Även saker som on demand-tjänster via YouTube eller andra plattformar används för att erbjuda hyrfilmer online. 3D-glasögon har återkommit till biovärlden och många stora filmsläpp erbjuds både som 2D och 3D för att erbjuda biobesökare något utöver det vanliga. Teknologin är dock inte ny och filmindustrin har fått kritik för att återanvända gammal teknik. Detta är dock ett steg i att försöka återuppliva filmindustrin. Särskilt när det kommer till biobesök. Det är nya tider idag och det kräver också nya åtgärder.

Den svenska filmbranschen har fått tänka om

Idag handlar mycket om tillgänglighet och då syftar vi på tjänster som erbjuder filmer direkt i TV-soffan i hemmets lugna vrå. Detta är något som filmbranschen har varit tvungna att anpassa sig till. Vi kan numera se många exklusiva filmsläpp som lanseras i samarbete med streamingtjänster som iTunes, Amazon Prime, Netflix, HBO, Viaplay och så vidare. Filmindustrin har blivit tvungen att anpassa sig till den nya digitala tidsåldern som vi lever i idag och detta har medfört att on demand-tjänsterna har ökat markant på nätet. Det har även skapat nya filmstudios som inte fanns förut och streamingtjänsterna själva har i flera fall producerat filmtitlar på egen hand.

TV-serier och deras popularitet

Svenskar älskar TV-serier. Det märks tydligt med tanke på hur populära de största av dem är. Game of Thrones, Stranger Things och Marvels Daredevil är bara några exempel på serier som lanseras exklusivt via streamade medietjänster. Det bästa av allt är att du får tillgång till samtliga avsnitt per säsong, då alla släpps på en gång. Detta har skapat en ny term som kallas för “binge watching” på engelska, eller sträcktittande på svenska. Vi svenskar njuter av vårt fredagsmys och tack vare TV-serier har vi timtals av underhållning att njuta av direkt i soffan. Vi behöver inte längre klä upp oss och ge oss ut i kylan för att njuta av underhållning.

Sammanfattning

Filmbranschen har varit tvungen att tänka om och inse att streamad media är det nya och heta på marknaden, samt att innehåll inte längre är något som människor vill vänta på i evigheter. Allt ska ske snabbt och helst på en gång och tack vare våra snabba bredbandsuppkopplingar har detta även blivit en verklighet. Streamade medietjänster ger både ut färdigproducerat innehåll och producerar det själva och många av titlarna är exklusiva för respektive tjänst. Genom att betala en liten summa får du tillgång till allt material på tjänsten och detta är det nya sättet att konsumera innehåll idag. Filmindustrin har på så sätt förändrats till att fokusera mer på innehåll i hemmet jämfört med biofilmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *