Har den digitala kulturen ändrat svenskarnas vanor gällande musikköp?

När det rör sig om musik har svenskarna ofta streamade tjänster som Spotify i lurarna. Det är inte längre nödvändigt att köpa cd-skivor eller vinylskivor, även om detta fortfarande sker. Tack vare nätbaserade musiktjänster betalar du endast en månadskostnad för att lyssna på musik, och eftersom nästan samtliga band och artister kan hittas hos exempelvis Spotify, så finns det ingen anledning att köpa musiken separat. Det kan dock förekomma att alla album inte är representerade i biblioteket, och då kan tjänster som iTunes komma väl till hands. iTunes erbjuder köp av enstaka låtar eller album, och de brukar kunna erbjuda samtliga album av ett band eller en viss artist.

Det finns även andra tjänster som erbjuder musik, och dessa kan vara exempelvis Soundcloud eller Google Play. Några tjänster erbjuder gratisversioner av sina tjänster, dock med reklam mellan låtarna. Betalar du däremot en månadskostnad på cirka en hundralapp så får du tillgång till all musik, både online och offline. Spotify är ett utmärkt exempel av en tjänst som erbjuder dig möjligheten att ladda ned dina favoritlåtar till din mobiltelefon eller surfplatta. Sedan kan du lyssna på musik även om du skulle befinna dig ute i vildmarken. Svenskar är inte alls lika måna om att köpa cd-skivor som förut, och det är väldigt svårt att få tag på dem idag.

Vinylskivor för entusiaster

Musikentusiaster föredrar vinylskivor, och detta beror mycket på grund av att de vill känna att musiken levereras “på riktigt”. Några köper vinylplattor för att de inte vill leva ett liv utan dem, och det finns svenskar som försöker att inte beblanda sig med modern teknik. Det är inte alltid bra att gå för fort fram när det gäller utvecklingen, och i vissa fall kan det kännas skönt att koppla av utan modern teknik runtomkring sig. Många svenskar kan känna ett behov av att koppla ner från det digitala, och att lyssna på cd-skivor, kassetter eller vinylskivor kan vara ett sätt att uppnå det. Ibland rör vi oss lite för fort fram helt enkelt.

Livemusik

Att lyssna på musik i en klubb eller på en konsert kan vara väldigt interaktivt och du kan känna tempot och gunget i låtarna på ett helt annat sätt. Det är en alldeles speciell upplevelse som många svenskar uppskattar, och detta är också anledningen till varför det finns så många liveuppträdanden runtom i vårt avlånga land. Många internationella artister besöker Sverige varje år som ett steg i en turné eller bara för att underhålla en svensk publik. Livemusik så har snarare blivit mer än mindre populärt tack vare alla streamade medietjänster. Svenskar vill känna av rytmen “på riktigt” då och då, och att gå på en livespelning är ett utmärkt sätt att göra det på.

Artisternas syn på digitalt innehåll

Detta är en öm punkt för många artister, och även om det har skett förluster för många band tack vare populära digitala musiktjänster, så har exempelvis Spotify planer på att introducera möjligheten för artister att lansera musik på egen hand. Detta skulle då kringgå musikjättar och skivbolag, och ge mer möjligheter till individuella artister att dra in större intäkter. Som med allt annat som sker tack vare den digitala utvecklingen idag är även detta en kontroversiell punkt. Skivbolagen är givetvis inte glada över detta, men samtidigt måste vi tänka på hur utvecklingen ska ske för att det ska fungera i ett digitalt samhälle. Ibland måste vi hänga med i svängarna, annars tar någon annan din plats.

Sammanfattning

När det rör sig om digital kultur och hur utvecklingen har sett ut gällande streamad media har vi kommit väldigt långt i Sverige. Detta ser vi genom mängden av användare som väljer tjänster som Spotify för sina musikbehov, och även om artister och skivbolag inte alltid är särskilt nöjda över digitala musiktjänster, är de ändå en del av den rådande utvecklingen. Vi lever i en värld där digitalt innehåll finns lättillgängligt för alla svenskar, men det betyder däremot inte att vi slutar att lyssna på livespelningar eller samla på vinylplattor. Tvärtom, många artister har valt att öka spelningstillfällen, och fler och fler svenskar samlar på retroprylar som kassetter, cd-skivor och vinylskivor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *