Den digitala kulturen

Idag lever människan i en digitaliserad värld. Vart vi än vänder oss blir vi påminda om detta faktum. Vi strävar dessutom ständigt efter att göra världen ännu mer digitaliserad. Man skulle kunna säga att den här tidsåldern startade någon gång under slutet på 1980-talet när de första datorerna kom ut på privatmarknaden. Efter detta kom internet under mitten på 1990-talet och en helt ny värld öppnade upp sig för oss. Nu kunde vi helt plötsligt kommunicera på en sekund via en uppkoppling till det här nya nätverket. Vår digitaliserade framtid började här sakta ta form och gå i den riktning där vi befinner oss idag.

När internet började användas världen över öppnade detta upp för ett ökat användande av datorer. Nu handlade det inte längre bara om disketter, textprogram, kalkylatorn, ordbehandlare och spel, utan vi började nu helt plötsligt söka efter information på internet och skicka e-post till varandra istället för vanliga brev. Det blev då även helt omöjligt att gå tillbaka till det långsamma samhället vi levde i innan. Vi ville helt enkelt inte backa klockan för den digitala utvecklingen. Med stormande steg började även våra mobiltelefoner att utvecklas. Så småningom skulle telefonen komma att ta över våra liv på ett sätt som vi kanske aldrig trodde skulle vara möjligt.

Informationssökning

En stor del av våra digitala liv idag går ut på att söka information om olika saker via internet. Det kan handla om skolarbete, sjukdomar, vardagsproblem, shopping eller något helt annat. När internet var nytt var den här tillgången till informationssökning verkligen något som vi inte var vana vid. Det fanns inte heller lika mycket information ute på nätet som det gör idag. När det först begav sig under 1990-talet fanns exempelvis söktjänster som Altavista och Yahoo. Idag använder vi i stort sätt endast sökjätten Google i vår jakt efter information om olika ämnen. Frågan är hur detta påverkar vårt sätt att finna det vi letar efter, när endast ett företag ansvarar för sökträffarna.

Digitala bankärenden

Idag går samhället allt mer mot en kontantlös framtid. Du kan exempelvis inte längre gå till en bank i Sverige idag och göra ett uttag av kontanter över disken. En stor del av våra pengar idag är endast en digital siffra på ett konto. Du kan komma åt ditt konto via inloggning på en digital plattform och du signerar dina bankärenden digitalt med ett så kallat mobilt BankID. Allt handlar om det digitala, vilket kan försvåra en del för den äldre generationen som inte är vana vid den här typen av hantering. Det är svårt för många äldre att förstå sig på hur de ska genomföra sina vardagliga ärenden.

Digitala valutor och framtiden

Något annat som även har ökat i popularitet och värde de senaste åren är de så kallade digitala valutorna. Ett exempel på detta är Bitcoin som har ökat enormt i värde under det senaste året. De här valutorna existerar endast digitalt och har ingen bank som stödjer dem. De skapas och lagras elektroniskt på internet. Denna valuta spås bli den ledande valutan och teknologin i framtiden. Den fysiska valutans betydelse har börjat bli allt mer obetydlig i dagens digitaliserade samhälle, därför har de digitala valutorna fått allt mer kraft på marknaden. Denna form av valuta möjliggör blixtsnabba överföringar parter emellan och en marginalfri överföring av äganderätten. I framtiden kommer troligen fysiska pengar upphöra att existera.

Risker med den digitala kulturen

Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer den digitala tidsåldern som vi lever i idag. Det finns en hel del risker och problem med det här sättet att leva. En fnurra på tråden och hela systemet kan kollapsa på en minut. Om elektriciteten slås ut stängs internet ner och om internet stängs ner fungerar inte våra bankomatkort och kortstationer, eller för den del den digitala valutan. Vi kan då inte längre handla mat och vatten, eller utföra våra arbeten som idag till stor del går ut på att vi är ständigt uppkopplade via nätet. Den digitala kulturen har bidragit till ett sårbart samhälle, lika mycket som det har bidragit till stor utveckling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *