Den digitala kulturen och filmindustrin

Det fanns en tid för cirka 20 år sedan då människor fortfarande gick på bio i stor uträckning. Det var något som gjordes tillsammans som ett sätt att umgås och för att göra något roligt ihop. Samtidigt var det på detta sätt som man tog del av de nya filmer som det pratades mycket om. På den tiden kunde du gå och längta efter att en viss film skulle släppas på bio i Sverige. Det var en annan tid, tiden innan digitaliseringen skulle ta över världen och underhållningen till stor del. Under mitten av 2000-talet började antalet biobesök minska drastiskt i Sverige och flera biografer tvingades lägga ner sin verksamhet.

Den digitala kulturen har idag fullständigt tagit över vårt samhälle och filmindustrin tvingas ta till nya tekniker och teknologier för att locka besökare till sina filmer. Idag visas till exempel nästan varenda storfilm även i 3D för att på så sätt komma med något nytt till publiken. Och visst har antalet biobesök ökat något i Sverige under de senaste åren men det kommer aldrig bli som förr då vi gick på bio regelbundet. Idag nöjer vi oss med att titta på våra surfplattor, datorer och till och med telefoner. Antalet digitala plattformar som finns nu har också ökat drastiskt. Exempelvis har nästan alla TV-kanaler numera även en så kallad play-kanal.

VHS och videokassetter

Idag är behovet mycket stort av att själv kunna välja vad du vill titta på och när du vill titta på det. Det är inte som tidigare då du var tvungen att se på det som visades på TV under en specifik tid på dygnet. Visst kunde du spela in film och TV på VHS men det var betydligt mer omständligt och krävde mycket mer av dig personligen. Du var då tvungen att stoppa i bandet, starta inspelning och stoppa inspelning. Samt eventuellt hålla koll på när det blev reklampaus för att även då stoppa och sedan starta bandet igen. Det var helt enkelt betydligt krångligare på den tiden.

TV vs film

Idag är det som sagt annorlunda. Nästan alla TV-kanaler har även en play-kanal där du kan se programmen som har sänts på TV i efterhand i så kallade streamingtjänster. Du kan spola framåt och bakåt utan problem. Det skapas dessutom betydligt mer TV-serier idag än vad det görs film. Många serier har dessutom samma format som en film, bara det att de är uppdelade i flera delar på exempelvis 30, 45 eller 50 minuter per avsnitt. Vissa av de här serierna släpps inte ens på TV längre, utan endast på de digitala plattformarna. TV och bio är inte lika stort som den en gång i tiden var. Nu är det den digitala tidsåldern som har tagit över.

Digitala plattformar

Några av de digitala plattformarna för film och TV som numera är väldigt populära är bland annat Netflix, HBO och Amazon Prime. Alla dessa plattformar har sin egen stil och produktion av filmer och serier. Samtliga av dessa plattformar tar dessutom betalt av sina kunder som vill ha tillgång till materialet. Du betalar oftast en månadsavgift för att få fri tillgång till allt material som finns tillgängligt på plattformen. Det är heller inte helt ovanligt att se en hel säsong av en serie på endast ett fåtal dagar. Detta är något som inte var möjligt tidigare då du fick följa TV-tablåns regler och snällt vänta till veckan efter för att se nästa avsnitt.

Sammanfattning

Idag är vi vana vid att få våra behov tillfredsställda när vi själva önskar. Den digitala tidsåldern har skapat detta åt oss. Med ett knapptryck kan vi öppna upp en hel värld som inte var möjlig att öppna tidigare, särskilt inte på ett så enkelt sätt. Filmindustrin har fått anpassa sin produktion efter oss kunder och vad vi vill ha. Eftersom vi alltid strävar framåt vill vi gärna ha inslag av ny teknologi och få nya upplevelser. Därför gäller det för industrin att hänga med i svängarna. När vi dessutom lever i en tid där så få väljer att faktiskt gå på bio måste de hitta andra sätt att fånga kunderna på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *