Bästa musiker – en smaksak

Detta med att lista de bästa svenska musikerna beror naturligtvis helt och hållet på vem som skriver listan. Vad som är den bästa musiken är en smaksak och alltså kan listan se olika ut. I normalfallet kanske Roxette skulle kvalificera till listan över Sveriges bästa musiker och självklart kommer Roxette att kvalificera sig även här, och så även Per Gessle som får anses vara en av de främsta låtskrivarna i Sverige. En musiker som kanske inte är lika självklar till listan är Micke “Nord” Andersson. Han är en av de bästa gitarrister Sverige har. Förutom att ha spelat med Roxette under deras världsturnéer har han även spelat med Scorpions, Grymlings med flera. En doldis med stjärnkvaliteter.

Marie Fredriksson kvalificerar också sig till listan över de bästa svenska musikerna. Hon hade en begynnande musikkarriär redan innan Per Gessle värvade henne som sångerska till Roxette. Hade aldrig denna värvning ägt rum är det troliga att Marie Fredriksson hade gjort en lysande karriär alldeles på egen hand. Men, självklart ska även Roxette finnas med på listan. Roxette är ju en av de största musik-exporterna vi har och det är det band som skördat de största framgångarna internationellt – på fler än ett sätt. Roxette var till exempel det band som gjorde ledmotivet till filmen “Pretty Woman” med skådespelare som Richard Gere och Julia Roberts – låten “It must have been love”.

Hoven Droven

Det Jämtlänska folkrockbandet Hoven Droven hör definitivt hemma på listan över de bästa svenska musikerna. De har med sin rockiga folkmusik spelat i bland annat USA. De är en långkörare på den svenska musikscenen även om de kanske inte når ut till en fullt lika bred publik som andra mer kända band som Europe. Hoven Droven startade i mitten av 80-talet i samma veva som till exempel Europe äntrade världens scener – och Hoven Droven spelar än idag. Skillnaden mellan dessa två band och deras framgångar handlar troligtvis mest om marknadsföringsbudget samt uppbackning från skivbolag och PR-byråer. Hoven Droven är en världsimport men nyheten har inte spridits till den stora svenska publiken.

Anders F. Rönnblom

Anders F. Rönnblom är absolut en av Sveriges största musiker genom tiderna. Dock har han inte gjort några bestående avtryck hos den stora publiken och den troliga orsaken är återigen brist på marknadsföringsbudgetar och uppbackning av ett skickligt management. Anders F. Rönnblom är en av de musiker som verkat längst på den svenska scenen och med jämna mellanrum släpper han pärlor som blixtrar till på stjärnhimlen. Det var främst under 80-talet som han släppte några av dessa musikaliska fyrverkerier som för ett ögonblick lös upp himlen. “Europa brinner” var en av 80-talshittarna men den som främst lämnade spår efter sig var “Det är inte snön som faller”.

Avicii

Tim Bergling, mer känd under artistnamnet Avicii, är självskriven i listan över Sveriges bästa musiker. Han avled tragiskt och plötsligt den 20 april 2018 av något som förmodas vara ett självmord. Han är tveklöst en av de mest begåvade artister som verkat på svensk mark och internationellt. Med låtar som “Hey Brother” och debutalbumet “True” som toppade listorna världen runt så är han en av de starkast lysande svenska stjärnorna någonsin. Men berömmelsen tog ut sin rätt och Tim Bergling drog sig allt mer tillbaka från det offentliga livet på grund av stress och andra hälsoproblem. Vi får anta att det var den stora framgången som till slut tog hans liv.

Många duktiga musiker

Sverige är ett land som begåvats med många duktiga musiker. Det talas om det svenska musikundret. Inte minst när det gäller musikerna bakom kulisserna bidrar Sverige med några av de främsta musikerna i branschen världen över. Namn som Ola Håkansson, Johan ”Shellback” Schuster, Max Martin och Johan Renck tillhör de som valt att verka utan att synas och har skrivit några av de största hitsen genom tiderna till några av världens största artister. Sverige och svenskarna utmärker sig för övrigt på många plan när det gäller kreativitet, begåvning och musik. Bara det faktum att Spotify är en svensk skapelse säger en del om det där med svenskarna och musiken. Och, ja just ja ABBA – say no more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *